Suppe
Svampesuppe (4 personer)
400 g svampe (gerne blandede markchampignon, champignon og portobello) + nogle svampe som skal bruges til pynt
1 lille løg
1 fed hvidløg
1 1/2 spsk olie
salt og peber
2 kviste timian eller 1 tsk tørret
1 spsk balsamico eller hvidvinseddike
1 1/2 spsk hvedemel
5 dl hønsebouillon
1 dl fløde
2-3 dl mælk
Pil og hak løg og hvidløg og sauter det i olie i en gryde. Løgene skal blive gennemsigtige. Tilsæt svampe i skiver og krydr med timian, salt og peber. Hæld eddike/balsamico over, når det er godt sauteret. Rør til eddiken er fordampet. Drys med mel og rør grundigt rundt. Hæld varm bouillon ved lidt efter lidt og rør hele tiden. Tilsæt mælk og fløde og kog det hele igennem ved lav varme i ca. 15 min.
Blend suppen og smag til med salt, peber og evt. lidt balsamico.
Rist de ekstra svampe (hele, hvis de er små - i skiver, hvis de er store). Fordel de ristede svampe i 4 tallerkener og hæld suppen over.
Server gerne med trøffelolie og brød til.
Fif til svampesuppe:
Svampe smager af mere, når de har været frosset. Rensede svampe - skåret i skiver - kan fryses et par måneder.
Lauras oksekødsuppe
-serveret til hver eneste pigefødselsdag i folkeskolen ;o)
600 g oksekød brunes i en en gryde. Svits 2 fed finthakkede hvidløg og 2 alm. finthakkede løg med, når kødet er ved at være brunet. Tilsæt 140 g tomatpuré og svits det kort. Krydr med 2 1/2 spsk paprika, 1 tsk groft salt og peber. Tilsæt ca. 2 l oksebouillon og lad det simre et kvarters tid.
Server med nudler, creme fraiche og brød.
Portionen er til 8-10 personer.
Jordskoksuppe
1 stort løg og 2 fed hvidløg hakkes og kommes i en gryde med ca. 1 kg skrællede jordskokker, der er skåret i mindre stykker. Hæld lidt olie ved og steg blandingen indtil løgene er gennemsigtige. Tilsæt ca. 1 dl hvidvin (eller et par spsk hvidvinseddike). Damp vinen/eddiken næsten væk og hæld vand på til det er næsten dækket. Tilsæt hønsebouillon, ½ tsk korianderfrø,1 tsk salt og friskkværnet peber. Læg låg på og småkog ved lav varme til jordskokkerne er møre; ca. 15-20 minutter.
Blend suppen med en stavblender eller i mindre portioner i en alm. blender (pas på! Låget kan hoppe af blenderen, når suppen er varm; derfor mindre portioner og lav hastighed til at starte med!)
Hæld den cremede puré tilbage i gryden og tilsæt 1 dl piskefløde. Justér konsistensen med vand eller mælk. Smag til med citronsaft, salt og peber.
Servering:
Skær små tern af røde æbler og rist hakkede mandler (mandelsplitter, hvis du lige har fået 10 kg af Jan!)
Servér rygende varm med æbletern i bunden af tallerkenen, et drys af mandler øverst og olivenoliedråber.
Alternativt fyld:
Dampet hvid fisk og timiankvist
Ristede bacontern og græskarkerner
Jordskokchips
Copyright @ All Rights Reserved