Småkager
Dollarkager
125 g smør piskes med 6 spsk sukker, 6 spsk farin og 1 æg.
Tilsæt 135 g hvedemel, 1/2 tsk natron, 1/2 tsk salt, 1 dl. hakkede mandler eller hasselnødder og 100 g grofthakket mørk chokolade (min. 55%) og rør det sammen.
Sæt på plade med to teskeer - med god afstand. De flyder meget ud (9 kager pr. plade).
Bages ved 180 grader i ca. 10 min.
Afkøl helt på bagerist.
Cantuccini
Pisk 2 store æg med 175 g sukker, 1 tsk vanillesukker og 1 knivspids fint salt.
Tilsæt 1 tsk bagepulver ca. 230 g mel og 150 g hele mandler og rør det sammen.
Der kan evt. tilsættes 100 g grofthakket chokolade eller revet citron-/appelsinskal.
Dejen skal være fast, så den kan sættes på bagepladen i lange stænger. 2 stænger pr. plade med god afstand.
Bages ca. 20 min. ved 200 grader. Skær kagerne på skrå og vip dem om på siden. Tør dem i ovnen i ca. 10 min ved 150 grader. Vend kagerne og tør dem også med den anden side opad i ca. 10 min. De skal ikke tage farve.
Afkøl på rist.
Oldemors kransekagetoppe
Chokolade/valnøddekager
175 g mørk chokolade
60 g smør
175 g mel
1 tsk bagepulver
1 tsk vanillesukker
et drys salt
150 g sukker
2 store æg
125 g grofthakkede valnødder
...
flormelis
Smelt chokolade og smør over vandbad. Pisk æg, sukker, vanillesukker og salt luftigt.
Pisk chokoladeblandingen i æggemassen og rør mel, bagepulver og grofthakkede valnødder i.
Form dejen til kugler (2-3 cm i diameter), vend dem i flormelis og giv dem et let tryk, når de lægges på pladen. Hvis dejen er meget blød, sættes den på køl inden kuglerne formes.
Bages ved 160 grader i ca. 15 min. Flormelisoverfladen krakkelerer og giver et fint mønster. Afkøl på en rist. Opbevares i kagedåse. Læg bagepapir mellem hvert lag, så flormelisen ikke falder af.
De er selvfølgelig kun til nytårsaften, sådan nogle fine kager :-)
Eller bryllup, barnedåb og konfirmation! I hvert fald hvis man spurgte oldemor.
Kransekagerne på billedet er med 1/2 amarena-kirsebær.
De kan fryses (bagte).
En anden opskrift på gode råd fra en gammel sønderjysk kogebog.
Oldemor bagte dollarkager til jul og altid med hasselnødder, men de er også gode med mandler.
Det bedste fra Italien!
Men faktisk bagte oldemor dem også. Hun tilsatte hakket chokolade - og så hed de "kaffedyppe-kager", fordi de var så hårde og derfor måtte dyppes i kaffen.
Man kan også tilsætte reven skal af 1/2 appelsin.
Gode råd
- oldemors opskrift - nu morfars :-)
4 æg deles. Blommerne piskes med 250 g sukker. 200 g smør smeltes og røres i blommerne sammen med 500 g hvedemel,3 tsk kardemomme og 1 tsk vanillesukker. Æggehviderne piskes stive og vendes forsigtigt i dejen.
Bages på et gode råd-vaffeljern og lægges straks på rist til de er helt kolde. De kan også - mens de er varme formes til kræmmerhus eller hænges over et kosteskaft, så de bliver buede.
Og husk: Ingen familiefest uden Gode råd!
Brownie med kaffe
- fra morfars 80 års dag
200 g mørk chokolade
(½ ca. 50% og ½ ca. 70%)
200 g smør
1 dl stærk kaffe
3 æg
270 g sukker
300 g hvedemel
Lidt salt
Smelt chokolade og smør sammen med kaffen. Pisk æggene skummende med sukker. Bland det sammen og rør forsigtigt melet i.
Dejen hældes i en form beklædt med bagepapir (ca. 20x20 cm) og bages ved 175 grader i ca. 25 min.
Copyright @ All Rights Reserved