Indisk mad

Indisk mad

Naanbrød

Ca. 10 stk.

3 dl. lunken vand

1 dl yoghurt naturel/græsk eller creme fraiche

1 pakke gær

3 tsk salt

3 tsk sukker

1æg

150 g smeltet smør

Ca. 1 kg hvedemel

 

Rør dejen sammen (som til boller). Dejen må godt være lidt fugtig. Ælt grundigt. Dejen hæver til dobbelt størrelse.

Del dejen i små boller og rul dem ud i ovaler. Pensl med olie (gerne peanutolie) og drys med flagesalt. Drys også nogen med koriander (tørret) eller nigellafrø (løgfrø).

Steges enten på panden i lidt olie - et par minutter på hver side eller 8-10 min. i ovnen ved 225 grader.

Spises straks.

 

Alternativ: Flæk naanbrød (hjemmebagte eller købte), fyld dem med hakkede mandler og friske hakkede dadler. Lun dem i ovnen lige inden servering.

Buffet - Lauras 20 års fødselsdag

 

Kylling satay med peanutsauce

Kalv i rød sauce

Raita med hvidkål og gulerødder

Appelsinsalat med mynte og granatæble

Jasminris

Frisk mango

Tørrede dadler

Naanbrød

Mangochutney

Raita

3-4 gulerødder rives groft og blandes med 1/4 fintsnittet hvidkål. Rør 2-3 dl græsk yoghurt (2%) med 1-2 tsk kardemomme, 1 tsk spidskommen, citronsaft, et nip cayenne eller chilipulver, salt og peber.

Bland grøntsagerne i yoghurten og tilsæt evt. lidt rosiner og hakkede pistacier eller valnødder.

Lam eller kalv (okse) i rød sauce


ca. 5 cm frisk ingefær, skrællet

8 fed hvidløg

Blendes med 4 spsk vand til pure.


1 kg lamme/kalve/oksekød i tern brunes i (kokos)olie på en pande (i flere omgange). Kødet lægges i en gryde.


Ingefærpure steges på panden.


Tilsæt krydderier:

10 kardemommekapsler

5 laurbærblade

10 hele peberkorn

6 hele nelliker

2 stænger kanel

1 tsk koriander

2 tsk spidskommen

4 tsk paprika

1 tsk cayenne (evt. mindre)

2 tsk salt


Steg det hele. Hæld det over kødet.


Hak 200 g løg fint. Steg løgene på panden. De skal kun tage svagt farve.

Kom 6-8 spsk græsk yoghurt på panden- 1 skefuld ad gangen - og kog panden af med det. Hæld det hele i gryden.


Lad retten simre i 1-1 1/2 time. Smag til med salt, peber og evt. chili.


Server med jasminris, naanbrød og raita. Drys evt. kødretten med frisk koriander eller garam masala.





Onion bahji

- indisk snack; god til forret med raita og mango chutney


2 rødløg

1-2 røde chili (milde)

frisk koriander (kan erstattes af 1 spsk koriander)

2 spsk revet ingefær

1 dl kikærtemel (chana)

1/2 dl hvedemel

1 tsk bagepulver

1 spsk gurkemeje

1 spsk spidskommen

salt

vand

olie til panden


Skær løg i tynde både og hak koriander og chili. Bland de tørre ingredienser og tilsæt vand indtil dejen er som en tyk pandekagedej. Kom de øvrige ingredienser i og bland grundigt.


Varm olie (fx vindruekerneolie) på panden (gerne en blinispande). Steg pandekagerne gyldne og sprøde. Serves varme med raita og chutney.


(Der kan også blandes andre grøntsager i, fx. fintsnittet hvidkål, spidskål, groftrevne gulerødder eller pastinak).

Indiske belugalinser med aubergine


200 gram sorte beluga linser

2 løg

3 fed hvidløg

Frisk ingefær (=1 tommelfinger)

1 spsk smør

1 spsk korianderfrø (stødte)

1 spsk spidskommenfrø (stødte)

1 spsk gurkemeje

7 dl hønsebouillon

1 ds hakkede tomater

1 spsk garam masala

Salt og peber

 

Bagt aubergine

2 auberginer

1 spsk olivenolie

Salt

 

Servering

1 dl græsk yoghurt

Saltede mandler (1 håndfuld)

1 dl rosiner

Bredbladet persille (1 håndfuld)

 

Hak løg fint, og riv hvidløg og ingefær.

Steg dem i smør i en gryde, indtil løgene er gennemsigtige.

Tilsæt koriander, spidskommen og gurkemeje, og lad det svitse med i et par minutter.

Tilsæt belugalinser, hakkede tomater og bouillon, og lad gryden simre i 30 minutter, til linserne er møre og væsken fordampet. Imens kan du lave de saltede mandler.

Skær auberginer i lange både, og fordel dem på en bageplade.

Dryp med olivenolie, og drys med salt, og sæt bagepladen i ovnen i 15-20 minutter (200 grader), til bådene er gyldne og møre.

Rør garam masala i gryden, og smag til med salt og peber.

Kom linserne over på et fad, og fordel små portioner af græsk yoghurt på linserne med en ske.

Anret auberginebåde over. Hak saltede mandler groft, og drys dem over fadet sammen med rosiner og bredbladet persille.

Servér … som en del af et indiskinspireret festmåltid eller som en mættende hovedret for 2 (med fladbrød og salat).

Kyllingesatay med peanutsauce

400 g kyllingebryst eller inderfilet

1 dl kokosmælk

1 spsk gurkemeje

2 spsk soja

1 fed knust hvidløg

1 tsk ingefær

evt. 1 tsk koriander

Skær kylling i mindre stykker, læg det i en pose og hæld marinaden ved. Mariner i mindst 2 timer i køleskab.

Grill eller steg kyllingen (evt. sat på små spyd)


Peanutsauce

1 ds kokosmælk (ca. 4 dl - ikke light), 20 limeblade, et drys chili og 200 g peanuts (ristede og grofthakkede). Bland det hele og lad det simre i ca. 20 min. Smag til med salt og chili.

(Hvis du ikke kan finde usaltede peanuts, kan ristede og salte anvendes. Skyl dem inden de kommes i kokosmælken ellers bliver det let for salt.)