Brød, knækbrød, pastadej
Kanelsnegle - svenske
Tips til kanelsnegle
Når dejen er rullet ud, smør blødt smør på hele fladen og drys med kardemomme, kanel og farin. Når sneglen sættes på pladen, så læg den yderste ende ind under, så holder den bedre faconen under bagning. (Opskriften er fra Pia Forsberg i Stockholm.)
Sammenbagte snegle - de bedste!
Sæt sneglene tæt i en bradepande, der passer til portionen. Sneglene holder bedre på fyldet og bliver lækre og bløde. Brug opskriften på kanelsnegl-kage.
Knækbrød
2 dl hirseflager
2 dl risflager
1 dl sesamfrø
1 dl hørfrø
1dl kokosmel
1/2 dl solsikkekerner
2 sspsk olie
ca. 7 dl koldt vand
Det hele røres sammen med en ske og trækker et par timer ved stuetemperatur. Det skal have konsistens som blød havregrød.
Smøres tyndt ud på bagepapir og bages ved 190 grader i ca. 40 min. Hold øje med det! Vend knækbrødet og bag det yderligere 15 min.
Afkøl på bagerist.
Kan opbevares i kagedåse.
Hurtigt havrebrød
15 g gær røres med 1/2 liter lunken vand. Tilsæt 2 spsk olie og 3 tsk salt samt 2 dl havregryn.
Grovmel og hvedemel røres i til dejen er blød. Skal ikke kunne formes, men blot bredes ud i en bradepande (25 x 30 cm).
Hæver 1 times tid - eller så lang tid du har :-)
Drys med en blanding af sesam/solsikkekerner/hørfrø/græskarkerner/knækkede hvedekerner (eller hvad du har), flagesalt og et par spsk olie.
Bages ca. 15 min. ved 200 grader.
Rugbrød
100 g skårne rugkerner
100 g knækkede hvedekerner
2 dl vand
2 dl kærnemælk
150 g rugmel
150 g hvedemel
10 g gær
2 tsk salt
1/1 - 1 dl bygmalt
Røres sammen og hældes i rugbrødsform.
Hæver i køleskab mindst 8 timer.
Bages ved 180 grader i ca. 60 min. Afkøler på en rist.
(Kan ikke fryses - så smuldrer det)
Boller - til morgenmad og meget andet
Jeg har ikke en præcis opskrift, da jeg altid laver dem på slump, men det er ca. sådan her:
Ca. 10-15 gram gær røres ud i
1 liter koldt vand
1 tsk sukker eller honning røres i
Ca. 1 1/2dl (fuldkorns)durummel
1-1 1/2 dl grovvalsede havregryn eller 5-korns flager
Ca. 3 dl fuldkornsspeltmel
Hvedemel - se nedenfor
3 tsk groft salt
Rør vand, gær, sukker/honing og durum + flager sammen. Herefter tilsættes hvedemel lidt ad gangen. Mængde: ??? Men dejen må gerne være lidt blød og klistret, da den sættes på pladen med to skeer. Hvis den er alt for blød, bliver bollerne dog meget flade. Jeg bruger altid røremaskine. Rør gerne længe (10 minutter eller til dejen slipper siderne).
Sæt film over skålen og hæv i køleskab mindst 8-10 timer (natten over), men gerne længere.
Når dejen har hævet sættes bollerne på pladen med to skeer. Der bliver ca. 25 halvstore boller af denne portion (3 bageplader). Bollerne skal ikke efterhæve på pladen.
Ovnen skal være opvarmet til 220 grader, inden bollerne sættes i ovnen. Hvis det er en varmluftsovn, sættes alle plader ind samtidig. Efter 10 minutter flyttes der rundt på pladerne første gang og efter yderligere 10 minutter flyttes der igen, så alle plader har fået en tur i toppen, bunden og midten af ovnen.
Bollerne plejer at være færdige efter ca. 25 minutter, men det varierer fra ovn til ovn og afhængigt af størrelsen på bollerne, så hold øje med dem. Afkøles på en rist.
Kanelboller (ca. 20 små)
1/2 pakke gær
4 dl vand
4 spsk sukker
1 tsk salt
2 tsk stødt kanel
75 g smeltet smør
ca. 650 g mel
Rør gær, sukker og salt ud i lunken vand. Tilsæt smeltet smør og mel lidt ad gangen. Ælt dejen godt og lad den hæve 1/2 time under et viskestykke. Form til boller og efterhæv 20 min. på pladen. Pensl med æg og bag v/ 220 grader i 12-14 min.
Amerikanske pandekager
Pisk 1 æg sammen med 2 spsk smeltet smør, 2 1/2 dl. kærnemælk (yoghurt eller A38), 140 g mel, 1 tsk bagepulver, 1/2 tsk natron, 1 tsk sukker og et nip salt.
Rør det fri for klumper og bag små pandekager på panden i lidt smør.
Server med frugt og ahornsirup til morgenmad - hver gang en legekammerat overnatter ;o)
Sunde morgenmadspandekager
100 g havregryn
50 g mandler
1 tsk kanel
1 tsk kardemomme
1 tsk bagepulver
2 æg
1 revet æble (eller en moset banan)
1 3/4 dl mælk
et drys salt
Blend havregryn og mandler til mel i en blender eller foodprocessor. Rør sammen med de øvrige ingredienser.
Lad dejen hvile 15 min. og steg små tykke pandekager i kokosolie.
Serveres varme med græsk yoghurt rørt med vanillepulver, appelsinskiver og granatæblekerner (og evt. ahornsirup).
Chokolade-scones fra Brødmændene
600 g ymer eller A38
300 g smør
140 g sukker
1 kg hvedemel
40 g bagepulver
12 g salt
400 g chokoladestykker (jeg bruger mindre - 250-300 g)
Kør det hele sammen og rul ud til en tyk plade. Skær firkantede scones. Læg dem på bageplade, pensl med æg og bag ved 200 grader i 10-12-15 minutter, alt efter størrelse.
(Kan fint fryses)
Fennikelkiks
"Kanelsnegl-kage"
(ca. 20 små snegle)
1 1/2 dl mælk
50 g gær
1/2 tsk kardemomme
1/2 tsk kanel
1 spsk sukker
1/2 tsk salt
125 g smør
ca. 500 g hvedemel
1 æg
Lav en alm. gærdej og lad den hæve et lunt sted 1/2 time.
Remonce laves af 100 g smør, 150 g farin og 2 tsk. kanel som røres sammen.
Rul dejen ud (60x30 cm) og smør remonce på. Rul sammen og skær snegle på 2,5 cm´s tykkelse. Placér dem tæt i bradepande. Efterhæv i ca. 20 min.
Bages ved 200 grader i 10-15 min.
Køl af og pynt evt. med hvid glasur og hakkede mandler.
Rødbedeboller
Se opskrift på valdemarsro.dk
(yoghurt kan erstattes af A38 eller skyr)
Form boller eller rul ud til en tyk flade og udstik ovale kuvertbrød. Pensl med æg eller kaffe og drys evt. med sort salt.
Bages ved 260 grader i 4 minutter. Efter 4 minutter skrues temperaturen ned til 225 grader, og bollerne bager færdig i 16-18 minutter (kortere tid, hvis det er små kuvertbrød som nedenfor).
Koldhævede speltboller
Rugscones
Valnøddeboller
25 g gær
½ l koldt vand
2 tsk honning
100 g speltmel
2 tsk salt
150 g durummel
ca. 450 g hvedemel
50 g valnøddekerner
60 g rosiner (eller tørrede tranebær)
Rør gær og honning ud i vandet. Tilsæt de forskellige meltyper lidt efter lidt og ælt godt. Valnødderne kan tilsættes meget grofthakkede eller hele. Kom salt og rosiner i til sidst og ælt godt. Hvis du vil lave "klatboller" - sat på pladen med to skeer - behøver dejen ikke være så fast. Hvis du vil lave tre-/firkanter, som på billedet, skal dejen ikke klistre.
Koldhæver min. 8 timer og sættes på plade med to skeer eller æltes med lidt mel, rulles ud til 2-3 cm tyk plade. Tre- eller firkantede stykker skæres ud med en kniv.
Pensles evt. med æg eller kaffe og bages ved 220 grader i 10-15 min. - alt efter størrelse.
Små rødbedeboller og valnøddetrekanter
Ølandsfladbrød
3½ dl lunken vand
25 g gær
½ tsk sukker
1 tsk salt
250 g ølandshvede, grov
250 g hvedemel
Rør gærdejen - ælt i mindst 10 min. og lad den hæve 1 time
Form små boller og rul dem helt tyndt ud.
Bag dem på en brandvarm pande uden fedtstof. Læg på en rist.
Brug dem til fx fajita (se kødsiden).
Copyright @ All Rights Reserved
Pasta
400 g hvedemel
100 g durum (semolina)
70 g æggeblommer
200 g hele æg
lidt salt
Bland melet på køkkenborde og lav en fordybning til æggene. Bland sammen fra midten og ælt til dejen er helt ensartet. Pak ind i film og lad den hvile på køl i mindst 2 timer, gerne natten over.
Rul ud på pastamaskine og kog i lesaltet vand.
(Opskriften er fra Osteria di Passignano)